Tuborg er igen klar med sin egen bar, når Roskilde Festival slår dørene op. I år er baren bygget af 500 stole lavet af genanvendte materialer, der oprindeligt blev udviklet til den danske pavillon under OL 2020 i Tokyo.
Efter tre års længen venten er Roskilde Festival endelig tilbage, og traditionen tro bygger Tuborg sin egen bar. I år bliver baren skabt i et samarbejde med VisitDenmark og Stark og består af en 400m2 træterrasse og 500 genanvendte stole, som består af træ, plastik fra havene og plastikaffald fra Carlsberg.
”Vi glæder os utroligt meget til at komme tilbage på Roskilde Festival, som Tuborg er så stor en del af. Tilbage i 2019 indgik vi et femårigt partnerskab med Roskilde Festival om nye bæredygtige løsninger, så vi er begejstrede for, at vores nye bar består af genanvendt materiale,” siger Marlene Vagn Andersen, Brand Partnership Manager hos Tuborg.
Selvom de genanvendte stole aldrig blev anvendt i Tokyo, har de efterhånden været brugt ved flere store begivenheder. Senest blev de brugt ved Milan Design Week i september 2021, og de blev også brugt til Folkemødet på Bornholm.
”Det har hele tiden været tanken, at stolene og pavillonen skulle kunne genbruges i nye former og sammenhænge, så vi er glade for, at stolene nu kan genbruges på Roskilde Festival,” siger Lars Schaldemose, Senior Project Manager i VisitDenmark.
Stolen, der er designet af Lendager Group, skal ses som en fleksibel byggeklods, som kan stables eller placeres side om side. På denne måde kan den bruges i alle typer konstruktioner og i dette tilfælde som en bar.
Terrasse af frasorteret træ
Udover baren bygges en 400m2 terrasse af afskær, der ellers var endt på forbrændingen, i samarbejde med byggecenterkæden STARK, der arbejder for at øge bæredygtighed i byggeriet.
Terrassen sættes op på et skruefundament, så den nænsomt kan tages ned og bruges igen.
”40% procent af alt affald i Danmark kommer fra byggeriet, og da vi er den største spiller i branchen, har vi også et stort ansvar for at reducere affald fra byggeriet. Det ansvar tager vi bl.a. på os ved at indgå i cirkulære samarbejder med bygherrer, arkitekter, kunder og leverandører, hvor vi i fællesskab bliver i stand til at gøre en positiv forskel for miljøet,” siger GENTRÆ-ambassadør hos STARK, Kent Fonseca.
Fakta:
Stolene blev oprindeligt udviklet til den danske pavillon ifm. de Olympiske Lege i Tokyo 2020, som Erhvervsministeriet, Realdania, Industriens Fond og VisitDenmark stod bag. Her skulle pavillonen opbygges af 2500 stole – for efterfølgende at blive skilt ad og genbrugt. Grundet Covid-pandemien måtte projektet aflyses, men stolene er efterfølgende blevet brugt i en re-kurateret udgave under designugen i Milano. Efter Roskilde festivalen genbruges stolene i nye sammenhænge eller som materiale i nyt design.