Menu
The Glyptotek.jpeg

Carlsbergs indflydelse på dansk kultur

Ny Carlsberg Glyptotek

Carl Jacobsen oprettede Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg Glyptotek blev stiftet af Carl Jacobsen, som skænkede sin private kunstsamling til københavnerne i 1899. Det var staten og kommunen, der stod for opførelsen af museet, som blev tegnet af Vilhelm Dahlerup og den senere tilbygning 1906 af Hack Kampmann. 

Ny Carlsberg Glyptotek indeholder en kunstsamling i verdensklasse og nyder stor international anerkendelse. Det huser mere end 10.000 kunstværker – både antik og moderne skulpturer og malerier.

 

Adresse

Dantes Plads 7
1556 København V

Storkespringvandet

Storkespringvandet

Carl Jacobsen var medstifter af Foreningen for Hovedstadens Forskønnelse.

I 1894 vandt Vilhelm Bissen og Edvard Petersen en konkurrence, som foreningen havde udskrevet, og Storkespringvandet blev opført. Springvandet blev finansieret af indsamlede midler. Præmien var den prominente placering midt i København.

Botanisk Have i København

Botanisk Have i København

J.C. Jacobsen var medlem af byggekomiteen til Botanisk Have, og donerede en stor sum penge, da projektet løb ind i økonomiske vanskeligheder i 1874. Han udformede væksthusene i samarbejde med stadsbygmester P. C. Bønnecke, og det oprindelige varmeanlæg i samarbejde med Tyge Rothe. Hans søn Carl Jacobsen fik opstillet adskillige bronzeafstøbninger af antikke statuer, heriblandt Pallas Athene, Artemis, Diskoskasteren, Athene og Myron og Narcissus, som alle bidrager til havens mytiske tema.

Den Lille Havfrue

Den Lille Havfrue

Den berømte skulptur af Den lille Havefrue på Langelinie blev skænket af Carl Jacobsen i 1913. Carl blev inspireret af balletten Den lille Havfrue, og af danseren Ellen Price de Plane, der dansede hovedrollen. Derfor bad han kunstneren Edvard Eriksen om at skabe en skulptur, der kunne indfange hendes graciøse figur. Edvard Eriksen tog imod opgaven, Ellen Price de Plane stod model til hovedet - hans kone, Eline Eriksen til kroppen. I dag er Den lille Havfrue en af de mest besøgte turistattraktioner i Danmark.

 

Frederiksborg Castle And Boat Crop Obs Rettigheder

Frederiksborg Slot

J.C. Jacobsen etablerede Det Nationalhistoriske Museum, som er en del af Frederiksborg Slot

500

Frederiksborg Slot blev bygget af Christian 4. i 1600-tallet. Siden 1878 har Frederiksborg Slot rummet Det Nationalhistoriske Museum, der fortæller 500 års danmarkshistorie gennem sin samling af portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri. Museet blev etableret af Carlsbergs grundlægger, brygger J.C. Jacobsen, og har siden været en selvstændig afdeling af Carlsbergfondet. Skiftende særudstillinger er på programmet året rundt.

Jesuskirken i Valby

Jesuskirken i Valby

Det var Carl Jacobsens ønske at opføre den smukkeste kirke i København. Han valgte arkitekt Vilhelm Dahlerup til at udføre opgaven.

Familien Jacobsen er begravet i krypten under koret i Jesuskirken, som befinder sig meget tæt på Carlsberg Bryggeri. Kirketårnet kaldet Alftårnet og tårnets fire klokker vidner om familiens tragedie, idet de er opkaldt efter de fire børn, Carl og Ottilia mistede – Alf, Beatrice, Thorvald og Erland.

Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark blev grundlagt i 1890 af Industriforeningen i København og Ny Carlsberg Museumslegat. Det åbnede første gang for publikum i 1895. Museets hovedopgave har fra grundlæggelsen været at formidle et kvalitetsbegreb inden for formgivning. Designmuseum Danmark har siden 1926 haft til huse i det tidligere Kongelige Frederiks Hospital.

Gennem det sidste århundrede har Ny Carlsbergfondet ydet donationer til Kunstindustrimuseet.

Lurblæserne på Rådhuspladsen

Lurblæserne på Rådhuspladsen

Lurblæserne blev skænket af Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet i 1911 i anledning af J.C. Jacobsens 100 års fødselsdag. Lurblæserne er at finde på Rådhuspladsen i København. 

Lurblæserne skulle efter sigende blæse i hornet, når en jomfru går forbi. På soklen findes inskriptionen ”J.C. Jacobsen, Carlsberg 1811, 2, september, 1911".