Menu

Der er brug for en fælles definition af det regenerative landbrug

Blogindlæg: I Carlsberg har vi et mål om at nedbringe CO2e-udledningerne fra ikke bare vores egen produktion, men også fra de råvarer og materialer, som vi bruger til at lave og sælge øl og drikkevarer. Det er en vigtig del af vores bæredygtighedsstrategi og et afgørende skridt for at tage et medansvar, så vi efterlader det mindst mulige negative aftryk på både klimaet og vores miljø.

Af Simon Boas Hoffmeyer, VP Sustainability i Carlsberg Group

Mere end en tredjedel af Carlsbergs CO2e-udledning i Danmark kommer fra de råvarer, som produceres af landbruget som fx maltbyg, der er hovedingrediensen i vores øl. Derfor har vi fået øjnene op for det regenerative landbrug, hvor landmanden arbejder med jorden så skånsomt som muligt. Det giver en sund jord, som optager og binder CO2e, og samtidig forbedrer biodiversiteten for insekter og mikroorganismer. Samtidig sparer landmanden brændstoffet til sin traktor, når han skal pløje mindre eller slet ikke, og han kan reducere brugen af gødning i takt med at jordens sundhed forbedres.  

Der er mange fordele i det regenerative landbrug. Både for klimaet og miljøet, og for landmanden som får en sund jord, der producerer kvalitetsråvarer. Af disse grunde har Carlsberg fastsat et mål om, at 30 pct. af vores råvarer globalt skal komme fra regenerative landbrugsmetoder i 2030 - og 100 pct. i 2040. 

Vi er allerede i gang med de første pilotprojekter i en række lande, herunder Danmark, hvor Carlsberg har indkøbt 500 tons maltbyg i forbindelse med høsten i 2024. Det har vi gjort via DLG, som har fået maltbyggen leveret fra landmændene Søren Ilsøe og Kaare Larsen på Sjælland, der begge har dyrket efter regenerative principper i en årrække. Det indkøb vil blive til 3,3 millioner liter øl i løbet af 2025.  

I Carlsberg har vi valgt at engagere os i udviklingen af det regenerative landbrug fremfor at vente på, at markedet er fuldt udviklet. Det er sådan, vi kan være med til at skabe en positiv forandring. Vi håber, at flere virksomheder vil følge trop, så vi sammen kan skabe en efterspørgsel og dermed en større tryghed for de landmænd, som overvejer at bruge de regenerative metoder. For der er behov for samarbejde, hvis vi sammen skal lykkes med en grøn omstilling af Danmark.  

En af de største barrierer for udbredelsen af regenerativt landbrug er en manglende fælles definition eller kriterier, som man kan arbejde efter. Det gør det selvsagt svært at fremme en bestemt metode, hvis vi ikke er enige om, hvad det præcis omfatter. Vi arbejder hele tiden på at blive klogere på effekterne af det regenerative landbrug, og er ydmyge omkring det store arbejde der ligger foran os alle med at udarbejde solide videnskabeligt funderede principper, der kan understøtte en bæredygtig udvikling.  

Gennem engagement og diskussioner med rådgivningsvirksomhederne Agrovi i Danmark, Ceres Rural i UK og Baltic Sea Action Group i Finland har vi i Carlsberg udviklet og defineret seks principper indenfor regenerativt landbrug, som er udgangspunktet for vores arbejde med leverandører på tværs af vores markeder.   

  1. Afgrøderotation: Der skal plantes fire forskellige afgrøder på fire efterfølgende år, eller tre forskellige afgrøder på fem efterfølgende år.  
  2. Plantedække I: Marken skal være dækket 95 pct. af året med afgrøder, efterafgrøder eller planterester (halm) (Gældende for DK) 
  3. Plantedække II: Efterafgrøder skal være på marken i minimum tre måneder (Ikke gældende for DK, da plantedække I gælder her) 
  4. Minimal jordbearbejdning: Minimal jordbearbejdning – Harvning maksimalt 5-10 cm, med en accept af at pløjning kan foretages én gang hver femte år, hvis der er et dokumenteret behov.  
  5. Minimalt input: Gødning og kemi kun efter plantebehov.  
  6. Nul insekticider: Ingen brug af insekticider på jorden ved dyrkning af maltbyg.  

I tillæg til principperne kan landmændene på eget initiativ styrke biodiversiteten yderligere ved at skabe markskel for insekter, genoprette jorden med kompost eller organisk gødning eller integrere husdyr, hvor det er muligt. Disse tillæg opdateres løbende med nye muligheder.  

Læringen fra de landmænd, der har arbejdet med området gennem mange år, er at fordelene kommer gennem implementering af alle principperne. For at skabe fremdrift har vi i Carlsberg lavet en niveauinddeling af de landmænd, der leverer råvarer til Carlsberg alt efter hvor mange principper de følger. Denne tilgang skaber de bedste rammer for at engagere flest mulige parter i omstillingen til regenerative metoder, da den enkelte landmand dermed kan starte i det små og gradvist implementere flere regenerative principper, indtil alle principper er opfyldt. Det er først, når man opfylder mindst fire af principperne, at vi i Carlsberg definerer råvarerne som regenerativt dyrket, hvilket er tilfældet for vores to nuværende danske leverandører.  

  1. Engaging: Opfylder minimum to principper. 
  2. Advancing: Opfylder minimum tre principper, samt et frivilligt tillæg. 
  3. Leading: Opfylder minimum fire principper, samt et frivilligt tillæg. 

Da der endnu ikke er fast definition af det regenerative landbrug, har vi valgt denne tilgang for at komme i gang. Vores håb er, at flere virksomheder, organisationer, landmænd og landbrugsvirksomheder vil tilslutte sig vores principper og bidrage til at konkretisere dem yderligere. Vi vil på europæisk plan også følge udviklingen af de regenerative principper i SAI Platform (Sustainable Agriculture Initiative).

Vores tilgang bygger på en erkendelse af, at vi ikke har alle svarene i Carlsberg alene, og vi bliver løbende klogere i takt med, at vi intensiverer vores samarbejde med landbruget og andre eksperter på området. Vi ser derfor frem til at fortsætte dialogen med alle aktører i og omkring landbruget og fødevaresektoren.  

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

VP Sustainability i Carlsberg Group

Simon Hoffmeyer Boas

Email [email protected]

Corporate Affairs Director, Danmark

Rasmus Bebe

Tel +45 21 16 64 19 Email [email protected]