En helt speciel øl brygget med bl.a. sønderjysk rugbrød blev serveret, da Carlsbergfondet i dag afslørede illuminationen af Genforeningsmonumentet i Fælledparken i anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.
Carlsberg Laboratorium har brygget en Genforeningsøl, der blev serveret første gang i dag ved afsløringen af illuminationsprojektet i Fælledparken i København.
Ved højtideligheden deltog bl.a. Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og professor Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet sammen med Anders Kaare, formand for Grænseforeningen for København og Frederiksberg.
Illuminationen af Genforeningsmonumentet er blevet til efter henvendelse fra Ejerforeningen Østerbrogade nr. 70 i tæt samarbejde med Københavns Kommune og Grænseforeningen for København og Frederiksberg. Illuminationsprojektet er projekteret og udført af Citelum Danmark sammen med Zumtobel Group.
I anledning af højtideligheden og den kommende udstilling om genforeningen på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot har Carlsberg Laboratorium brygget en øl, der bl.a. består af sønderjysk rugbrød.
Erik Lund, brygmester og chef for Brewing Science and Technology, Carlsberg Laboratorium udtaler: ”Der er faktisk temmelig meget sønderjysk rugbrød i den. Vi har brugt 6½ sønderjysk rugbrød, og det kan man faktisk godt smage. Den har en maltet, lettere krydret karakter af rug samt en lidt saltet eftersmag fra rugbrødet. Der er desuden brugt malt fra Haderslev samt både tysk- og danskdyrket humle. Den er mørk og kraftig i tråd med datidens øltyper. Derudover har det været sjovt at brygge en genforeningsøl, fordi det var en sag der lå vores grundlægger, J.C. Jacobsen, meget på sinde.”
Genforeningsmonumentet blev oprindelig afsløret den 1. juli 1930 af den daværende socialdemokratiske borgmester P.J. Pedersen og Carlsbergfondets daværende formand, Professor A. B. Drachmann. Ved afsløringen Genforeningsmonumentet i 1930 forklarede Professor Drachman, at monumentet udtrykte de følelser, der også i det fremtidige forhold mellem Sønderjylland og Danmark ville være brug for: ”Trofast Kærlighed, Taalmod og Alvor.”
Professor Flemming Besenbacher udtaler: ”Genforeningen er en vigtig del af Danmarkshistorien, da vi formåede at løse en dyb krise på demokratisk vis, og det blev et forbillede for resten af verdenen. Det er en historie, vi skal mindes i denne vanskelige tid. Den gamle brygger J.C. Jacobsen, der grundlagde Carlsberg og Carlsbergfondet, var dybt optaget af Danmarks historie og plads i verden. Fondet rejste Genforeningsmonumentet i 10-året for Genforeningen i hans ånd, og vi illuminerer det nu, fordi det fortsat er Carlsbergfondets vision at brygge viden for en oplyst fremtid.”
I lyset af COVID-19 har Det Sønderjyske Præsidium i samråd med en række nøgleaktører besluttet at sætte en ny ramme for genforeningsjubilæet, så den officielle markering forlænges ind i efteråret og udvides med et kompakt sommerprogram i 2021.
Se en lille film, hvor Erik Lund fortæller om genforeningsøllen: