Menu

Carlsberg gør klar til sin første øl med regenerative råvarer fra Danmark

Carlsberg Danmark har indgået aftale med DLG og Viking Malt om at indkøbe dansk produceret maltbyg, der er dyrket efter regenerative principper. Maltbyggen skal bruges til en specialbrygget Carlsberg. Den vil være Carlsbergs første øl i Danmark med regenerative råvarer.

Råvarerne til Carlsbergs øl vil i fremtiden blive dyrket efter regenerative principper af hensyn til både klima og miljø og i tråd med Carlsbergs bæredygtighedsstrategi – Together Towards Zero and Beyond.

Det første danske eksempel på det vil man kunne se i det nye år, da Carlsberg Danmark netop har indkøbt maltbyg, der er dyrket efter regenerative principper. Indkøbet er sket i forbindelse med årets høst fra et samlet areal på 100 hektar fordelt på to landbrug på Sjælland.

Forventningen fra parterne er, at der kan leveres op mod 500 tons malt til Carlsbergs bryggerier i København og Fredericia. Dermed vil der blive produceret op mod 3,3 mio. liter øl med regenerativt dyrket maltbyg.

Maltbyggen skal bruges til en specialbrygget særudgave af Carlsberg med 100 pct. regenerativt dyrket maltbyg, som laves i begrænset mængde og som præsenteres i 2025. Herudover vil maltbyggen blive iblandet den velkendte Carlsberg Pilsner, som på sigt vil blive brygget med 100 pct. regenerative dyrkede råvarer i takt med, at Carlsberg implementerer sin bæredygtighedsstrategi – Together Towards Zero and Beyond. Da den regenerative maltbyg har samme forudsætninger for kvalitet som konventionel maltbyg vil det ikke påvirke smagen.

Carlsberg har i sin bæredygtighedsstrategi forpligtet sig til at omstille sin globale produktion til 100 pct. regenerative råvarer senest i 2040. Der er allerede udviklet de første produkter med regenerative råvarer fra en række af Carlsbergs bryggerier i England, Frankrig og Finland. Nu er turen kommet til Danmark.

”I Carlsberg har vi valgt at satse på råvarer, der er dyrket efter regenerative metoder for at kunne levere på vores ambitiøse bæredygtighedsstrategi. Omkring 24 pct. af Carlsbergs danske CO2e-udledning stammer fra landbruget, som leverer råvarerne til vores forskellige produkter. Vi ser derfor store perspektiver i at omstille til regenerativt landbrug for at kunne reducere vores CO2e-udledninger og for at bidrage positivt til biodiversiteten. Samtidig bidrager regenerativt landbrug også til større modstandsdygtighed mod tørke og nedbør,” siger Peter Haahr Nielsen, adm. direktør i Carlsberg Danmark

”Vi er spændte på at udvikle vores første regenerative bryg i Danmark, så vi kan gøre os de første erfaringer med både produktion, kvalitetskontrol og markedsføring af regenerativt dyrket øl. Markedet for produkter dyrket med regenerative metoder i Danmark er ikke særlig udviklet, men det rummer et stort potentiale i takt med, at fødevarevirksomheder gennemfører en grøn omstilling. Det er en udvikling, vi i Carlsberg ønsker at bidrage positivt til,” fortsætter Peter Haahr Nielsen.

Den regenerativt dyrkede maltbyg leveres af DLG til maltning hos Viking Malt og derfra til brygning hos Carlsberg. Da der endnu ikke findes en officiel standard for regenerative råvarer og dyrkningsmetoder, har Carlsberg engageret rådgivningsfirmaet Agrovi, der har bidraget til at udforme Carlsbergs konkrete krav til regenerativ dyrkning i en dansk kontekst. Et tæt samarbejde på tværs af hele værdikæden er afgørende for at videreudvikle den regenerative dyrkningsform i Danmark.

”Der ligger et enormt forretningspotentiale for regenerativt dyrkede afgrøder, som vi mener er en vigtig del af den transformation, landbruget står overfor. Nu tager vi de første spæde, men vigtige skridt mod at få afsat varer, der er dyrket ud fra nogle fælles principper. Det næste skridt er at få flere fødevarevirksomheder med, der kan se den samme merværdi som Carlsberg og Viking Malt. Hvis vi skal accelerere udviklingen, skal vi også finde købere til regenerativt dyrket brødhvede, raps og grynhavre, så planteavlerne kan omlægge hele deres planteproduktion og dermed skabe et stærkt råvaregrundlag,” siger Bøje Kjær, koncerndirektør for DLG Danmark.

”Det er en del af Viking Malts formål, at vi sammen med landbruget, dets repræsentanter samt vores kunder udforsker og aktivt støtter op om hvordan maltbyg og malt kan laves på en langt mere bæredygtig måde. Udviklingen af regenerativt landbrug er et centralt element i opfyldelsen af denne målsætning og vi arbejder intenst indenfor dette område i vores virksomhed, hvor vi også udvikler værktøjer til rapportering og verifikation”, siger Kasper Madsen, administrerende direktør for Viking Malt.