Menu

Årets Vinterbryg får ny datomærkning

Årets Vinterbryg 2020 bliver den første af en række mørke øl fra Husbryggeriet Jacobsen, der fast får det nye klimavenlige datomærkning: Bedst før, ofte god efter.

Årets Vinterbryg 2020 kommer på markedet i denne uge, og det er en eksperimenterende øl på 8,9% til dem, der er klar til at dyrke nysgerrigheden.

På grund af dens høje alkoholprocent og de mørke malte er den velegnet til at drikke både i år, men kan også lagres. De mørke malte giver en spændende kompleksitet over tid, fortæller Bjarke Bertelsen, der er Liquid Innovation Manager i Carlsberg Group, og som står bag opskriften på årets Vinterbryg 2020.

5-10 år burde den sagtens kunne holde sig. Jeg vil sige, den kan sagtens blive endnu bedre med tiden,” lover Bjarke Bertelsen.

Ny datomærkning på alle stærke og mørke øl
Madspildsvirksomheden Too Good To Go står bag den nye datomærkning, "bedst før, ofte god efter". Den nye klimavenlige datomærkning bliver nu brugt på alle Jacobsens stærke og mørke øl. Landechef for Too Good To Go, Heidi Boye, sætter stor pris på, at Carlsberg tænker datomærkningen ind i de produktlanceringer, hvor det giver mening.

Årets Vinterbryg er en øl, der kun bliver bedre med tiden, og der er derfor ingen grund til at kassere den på grund af en vejledende dato. Carlsberg sender et vigtigt signal i kampen mod madspild ved at føje ofte god efter til datomærkningen. Derfor er vi naturligvis meget glade for, at de endnu engang bakker op om initiativet”.

Datomærkningen ”sidste anvendelsesdato” bruges på fødevarer, hvor det kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis de indtages efter overskridelse. Derfor skal man overholde datoen for ”sidste anvendelsesdato”. ”Bedst før”-datoen er derimod vejledende og bruges til fødevarer, som ikke udgør en sundhedsrisiko efter udløb, men som bare skal vurderes.

Carlsberg gik i 2019 sammen med Too Good To Go og andre fødevareproducenter om de nye datomærkninger. Målet med tilføjelse af en lille datomærkning er, at få danskerne til at smide markant mindre mad ud og dermed reducere det danske madspild. Udover at hjælpe med at reducere madspild reduceres CO2 udslippet også. Indsatsen skal således også ses som del i Carlsberg-gruppens bæredygtighedsplan, Together Towards ZERO, der blandt andet sigter mod nul CO2-udledning på sine bryggerier i 2030.

Tips til hjemmelagring
Selvom den nye datomærkning nu bliver en fast del af Jacobsens stærke og mørke øl, kan det være svært at finde de rigtige øl, hvis man vil lagre derhjemme. Bjarke Bertelsen fortæller, hvad man skal kigge efter udover den nye datomærkning, hvis man vil, gemme sine øl:

Først og fremmes skal den op i alkohol. Alkohol gør, at den holder sig bedre. En anden ting er mørke malte giver en anden kompleksitet over tid. Man skal ikke gå efter humlede øl, selvom de måske er oppe i procenten. En dobbelt IPA er ikke nødvendigvis god at lagre. Hvis de allerede har været fadlagret er det også en fordel, fordi så har du nogle whisky-noter, der begynder at blende fint ind, og aftager lidt og der kommer lidt malthed og sødme ind,” fortæller Bjarke Bertelsen.

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

Corporate Affairs Director, Danmark

Rasmus Bebe

Tel +45 21 16 64 19 Email [email protected]