Menu
carlsberg-heritage-so_who_is_carlsberg_2880x1440.jpg

1847

J.C. Jacobsen grundlægger Carlsberg

Carlsbergs grundlægger Jacob Christian Jacobsen blev født i 1811. Da hans far dør i 1835, overtager J. C. Jacobsen hans bryggeri og driver det videre. Drevet af en stor passion for øl og interesse i naturvidenskab starter J.C. Jacobsen en livslang rejse for at forbedre kvaliteten af øl. Hans første stop er Bayern, hvor han studerer de nyeste brygge-teknikker på Gabriel Sedlmayrs zum Spaten bryggeri i München. 

Gær i hatteæsken
I sommeren 1845 vender han tilbage til Danmark med diligence. Med sig har han to beholdere med Spaten gær i en særligt fremstillet hatteæske. Han stopper løbende op under den lange rejse for at holde gæren fugtig med koldt vand.

Første bryg på Valby Bakke
Jacobsens første bryg af lagerøl kommer til verden i hans mors vaskefad af kobber. Han forfiner processen yderligere på bryggeriet, indtil han er tilfreds med kvaliteten. Den nye form for lagerøl skaber et behov for mere kølig lagerplads, og J.C. Jacobsen finder et egnet område udenfor København på Valby Bakke. Han opkalder det nye bryggeri efter sin femårige søn Carl og med inspiration fra placeringen på Valby Bakke, og det får navnet Carlsberg. Det første bryg på Carlsberg er færdig 10. november 1847.

1867

Carlsberg brænder ned

Carlsberg fire.png (1)

Da J.C. Jacobsen genopfører bryggeriet, benytter han lejligheden til at modernisere bryggeriet igen. Han installerer et kølesystem, som forbedrer produktkvaliteten, og det fører til et stort spring i salget. På samme tidspunkt vender J.C. Jacobsens søn Carl hjem fra en studierejse i Europa, hvor han har studeret brygge-teknikker.

Ny Carlsberg kommer til verden
Carl får mulighed for at brygge sin egen øl i en nyopført sidebygning til Carlsberg. Han kalder det for Ny Carlsberg. Carl forsøger at møde den stigende efterspørgsel efter øl ved at udnytte kapaciteten til det yderste og halvere bryggeprocessen. På blot 10 år overstiger salget på Carls bryggeri faderens på Gamle Carlsberg.

Familiestrid
Carl sælger sin øl under Carlsberg-navnet. Til hans fars store utilfredshed har den dog en en langt kortere lagringsproces. Dette starter en langvarig strid mellem far og søn. J.C. Jacobsen får sine advokater til at nægte Carl adgang til dele af bryggeriet og begrænser dermed hans lagerkapacitet. Han forsøger endda at få Carl til at ændre navnet på hans bryggeri og at sikre sig rettighederne til designet på etiketterne, så de ikke kan bruges af Carl, men Carl vil ikke følge faderens krav. De to forenes først kort før faderens død i oktober 1886.

1868

Carlsberg begynder at eksportere

Lagerkaelder 1950 2 (2)

1875

J.C. Jacobsen grundlægger Carlsberg Laboratorium for at forske i processerne omkring maltning, brygning og fermentering.

1876

Carlsberg Fondet etableres for at lede Carlsberg Laboratorium og støtte dansk naturvidenskabelig forskning.

1882

Efter uenigheden med sin far opretter Carl Jacobsen sit eget selvstændige bryggeri Ny Carlsberg

Emil Christian Hansen.jpg

1883

Historiske opdagelser

Rendyrkning af gær
I 1883 udvikler professor Emil Christian Hansen en metode til at rendyrke gær, så man kan sikre en konsistent og høj kvalitet i ølbrygningen og med meget mindre spild. Han finder frem til, at gær kan kultiveres, isoleres og rendyrkes. Metoden ændrer gennemgribende den måde, der brygges øl på. Metoden til at rendyrke gær er en formue værd. I stedet for at holde metoden for sig selv, så beslutter J.C. Jacobsen sig for at dele opdagelsen med brygmestre over hele verden. Det revolutionerer kvaliteten på øl og den originale Carlsberg-gær bruges i al pilsnerøl, der brygges i dag.

pH-skalaen
Senere samme år, I 1909 udvikler den danske kemiker Søren P.L. Sørensen, leder af Carlsberg Laboratoriums kemiske afdeling, pH-skalaen. Hans banebrydende forskning får en betydelig effekt på ølbrygning og videnskaben generelt. I dag er pH-skalaen standard for, hvordan vi bestemmer forskellige væskers syre/base indhold. Carlsberg Laboratorium er stadig den dag i dag en væsentlig bidragsyder til videnskabelig grundforskning.

Receipt for new label 1904.jpg

Udvikling af den ikoniske Carlsberg-etikette

1904: Den første Carlsberg pilsner  

Den danske arkitekt og kunstner, Thorvald Bindesbøll får til opgave at designe den etiket, som kommer til at tegne Carlsberg Pilsners udtryk helt frem til i dag. Samme år får Carlsberg som det første bryggeri i Danmark den ærefulde betegnelse Kongelig Leverandør til det Danske Hof. De naturlige ingredienser i øl bliver symboliseret på etiketten ved det ikoniske humleblad.

Kunst får en fremtræden plads
Omgivelserne omkring bryggeriet var vigtige for både J.C. Jacobsen og Carl. Begge havde den overbevisning at smukke omgivelser ligesom højnede ånden. De ønskede at eksperimentere med nye arkitektoniske strømninger i opførelsen af deres industrielle bygninger og stræbte efter at skabe et æstetisk bryggeri.

Et æstetisk bryggeri
Carl ville gerne bevise, at en skorsten godt kunne være smuk, og i 1900 fik han opført Carlsbergs kendte snoede skorsten. Stjerneporten ved den originale indgang bærer symbolet for den 12-takkede stjerne, som er symbolet for Gamle Carlsberg. Elefantporten er i dag det mest kendte bygningsværk på grunden. Elefanterne symboliserer Carls fire børn. Jacobsen valgte elefanten som symbol, fordi den symboliserede styrke og loyalitet, hvilket var et perfekt match til hans motto, der står over elefanterne - Laboremus Pro Patria (Arbejde for fædrelandet).

1906

Ny og Gammel Carlsberg fusionerer til Carlsberg Bryggeriet. Carl bliver den første direktør på det samlede bryggeri. Han indfører pension og en 8-timers arbejdsdag.

Carlsberg breweries united at last.jpg

1915

Eksport og ekspandering

1913

Pilsner er den primære eksportvare, og salget slår rekord i 1913

1932

Carlsberg etablerer en eksportafdeling

1968

Første bryggeri udenfor Danmark åbner

I 2008 flytter Carlsberg hovedparten af ølproduktionen til Fredericia. En stor del af Carlsberg-grunden bliver solgt til ejendomsselskabet Carlsberg Byen P/S. På baggrund af en stor udviklingsplan for området, vil der over de kommende 8-10 år vokse en helt ny bydel frem i hjertet af København på Carlsbergs grund. Den har fået navnet Carlsberg Byen og kommer til at indeholde ca. 3.000 boliger, mange spændende butikker, erhverv og kulturinstitutioner. I 2016 åbnede blandt andet en ny S-togsstation som hedder Carlsberg Station, uddannelsesinstitutionen Metropol med 10.000 studerende åbnede og samtidig flyttede også de første beboere ind i det nye kvarter.

 

I forbindelse med oprydning i de gamle lagringskældre under Carlsberg blev der for nogle år siden fundet et parti lagerøl fra 1883 med originalt indhold. Det viste sig, at flaskerne indeholdt den oprindelige rendyrkede gær fra 1883, og at denne kunne vækkes til live og bruges på ny. Resultatet blev at Carlsbergs Laboratorium kunne genbrygge verdens første kvalitetsøl efter samme metode, samme recept og med samme oprindelige gærstamme, som den autentiske 1883 udgave. 

 

 

market-bg.png

Carlsberg findes i dag i mere end 150 lande

Og er verdens tredje største bryggerigruppe

Klik her for at se hvilke markeder Carlsberg er på