Menu

Jacobsen klar med en Session Brown Ale med gær fra Victoriatidens England

Jacobsen Midday Mild er brygget på den unikke to-strengede Tetley’s gær og humle, der giver strejf af vanilje og cedertræ. Den nye Jacobsen kan findes på Bryggerens Hane hos Carlsbergs kunder.

For fire-fem år siden dukkede en ny øltype op på det danske marked, den såkaldte Session IPA. En Session IPA er en variant af den humlerige IPA, men med et lavere alkoholindhold på 4-5 % alc. vol, hvor en almindelig IPA typisk rummer 6-7 % alc. Ideen er at give folk den fulde smagsoplevelse af humle, uden så meget alkohol.

Session IPA’ens store succes de seneste år har fået Husbryggeriet Jacobsen til sammen med Carlsberg Laboratorium at brygge en øl med fuld maltsmagsoplevelse uden store mængder alkohol. De kategoriserer derfor den nye øl som en Session Brown Ale, der har fået navnet Jacobsen Midday Mild. Det er en mørk ale med rig maltsmag, men på blot 3,8%.

”Studerer man den britiske ølhistorie finder man hurtigt ud af, at der længe har eksisteret, hvad man kunne kalde Session Brown Ales, men bedre kendt som mild ales eller pale milds. Op igennem hele det 20. århundrede har Mild ales været en fast variant på de fleste pubs i det nordlige England, hvor de tjente som en forfriskning, der kunne nydes ubekymret i løbet af dagen, også i arbejdstiden. Det er med baggrund i denne historie, at vi har valgt navnet Midday Mild,” siger brygmester Morten Ibsen, men tilføjer. ”Den bør dog ikke nydes i arbejdstiden, selvom den passer fortrinligt til frokost”.

Faktisk har Carlsberg en vis historik med Mild Ales gennem bryggeriet Tetley’s i Leeds, der var en af de største producenter af Dark Milds. Carlsberg Laboratorium har gemt både opskrifter og ikke mindst den unikke to-strengede Tetley’s gær. Tetley’s blev grundlagt i 1822, og gæren har derfor med stor sandsynlighed rødder i Victoriatidens England. Det er netop denne gær, som er anvendt i Jacobsen Midday Mild. En af de mere specielle ting ved den to-strengede gær var, at den ene gær flokkulerede til bunds og den anden til tops, hvilket gjorde, at man i sin tid høstede gæren fra både bund og top for derefter igen at blandet disse, som så blev tilført til næste gæringstank. Altså både en over- og en undergæret øl på samme tid.

”Når man som brygmester får forskerne til at åbne gærbanken på Carlsbergs Laboratorium herude i Valby, er det altid med en vis ydmyghed. Jacobsen teamet og vores udviklingsbrygmester Bjarke Bertelsen ville genskabe smagen fra Tetley’s oprindelige Dark Milds i vores Midday Mild fra Jacobsen, og det er tydeligt, at den to-strengede Tetley’s gær har givet øllen de her tobaksnoter, som vi var ude efter. De tilsatte humlesorter East Kent Goldings, Sovereign og Phoenix bidrager i tillæg til gæren med et aromatisk strejf af vanilje og cedertræ,” siger Morten Ibsen.

Tetley’s var oprindeligt også kendt for at fremstille både pale mild og dark mild som cask ale. Cask ale er levende øl med en stadig aktiv gær og altså hverken filtreret eller pasteuriseret. Idéen med cask ale er at holde øllet friskt og uberørt fra bryggeriets gæringstanke til udskænkningsstedets kælder. Det kræver dog indsigt i håndtering og efterbehandling. Derudover skænkes øllet uden brug af kulsyre, således at det fremstår naturligt og relativt fladt kun med det bidrag af CO2, der kommer fra den naturlige karbonisering. Ikke alle værdsætter den flade smag, men cask ale har et publikum, der fremhæver muligheden for at komme tættere på øllets oprindelige smag og oplevelse.

Inden lanceringen blev der på Carlsberg Laboratorium forberedt fire fustager á 42 liter Jacobsen Midday Mild, der blev sendt ud til tre af landets ubetinget bedste cask ale udskænkningssteder: Charlie’s Bar i København, Dronning Louise i Esbjerg og The Wharf i Aalborg. Her blev øllet testet på et kræsent publikum, der ikke holdt sig tilbage med input og forslag til forbedringer.

Det bliver dog den almindelige version af Jacobsen Midday Mild, der nu kommer på det brede marked.

Tre gange om året får de kunder, der har installeret Carlsbergs nye DraughtMaster fustagesystem, lov at teste nye, eventyrlystne øltyper fra Husbryggeriet Jacobsen. Jacobsen Midday Mild er denne gang udvalgt til at være at finde på den såkaldte Bryggerens Hane.

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

PR Specialist, Danmark

Jacob Bulow Hansen

Tel +45 28 94 27 40 Email [email protected]