Menu

HM Dronningen fejrer Valdemarsdag i Tallinn

I anledning af Dannebrogs 800-årsfødselsdag og 100-året for Estlands uafhængighed åbner HM Dronningen en udstilling i Tallinn arrangeret af Frederiksborg og Tallinn Bymuseum. Samtidig lanceres et dansk-estisk forskningsprojekt med støtte fra Carlsbergfondet. En helt speciel Dannebrogs-øl er brygget til lejligheden.

Lørdag den 15. juni 2019 åbner HM Dronningen en kulturhistorisk udstilling i Kiek in de Kök. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinn Bymuseum.

Udstillingen fortæller om den dansk-estiske historie fra slaget ved Lyndanisse (nu Tallinn) i 1219, hvor Dannebrog ifølge legenden faldt ned fra himlen, og om den tid, 1219-1346, hvor danske konger regerede i Estland. Udstillingen viser, hvordan Dannebrog sidenhen er blevet brugt som symbol både i Danmark og Estland. Fra Valdemarerne og frem til i dag bruges Dannebrog og de tre løver som kendemærke for Danmark i begge lande, og de er med til at binde de to nationer sammen.

I anledning af jubilæerne har Carlsberg Laboratorium brygget en samarbejdsbryg for det estiske Saku-bryggeri i Tallinn og Husbryggeriet Jacobsen i Carlsberg Byen i Valby. Samarbejdsbryggen, der har fået navnet ”Dannebrog Bryg 1219-2019”, vil blive serveret ved åbningen af den kulturhistoriske udstilling.

Brygmester Tarmo Tappo fra Saku-bryggeriet i Tallinn, som er grundlagt i 1820, har udvalgt honning, birkesaft og multebær til bryggen, og bygmalten, den specielle røde byg og humlen er udvalgt af brygmester Morten Ibsen fra Husbryggeriet Jacobsen. Husbryggeriet Jacobsen ligger i en af fløjbygningerne, som udgjorde Brygger J.C. Jacobsens oprindelige Carlsberg i Valby, København.

Det er Laboratoriets brygmester, Erik Lund, der har brygget øllen. Ifølge Erik Lund har Dannebrogsbryggen fået et flot rød farve, som udelukkende stammer fra brugen af rød byg. Smagen er frugtig med et strejf af røde bær, som efterfølges af en let syrlighed fra multebærrene og afsluttes med en behagelig humlearoma.

Det er en ære at få lov til at fejre Dannebrogs 800-årsfødselsdag og 100-året for Estlands uafhængighed sammen med Hendes Majestæt Dronningen med en fantastisk udstilling om den helt specielle forbindelse mellem Danmark og Estland og med en samarbejdsbryg, brygget på Carlsberg Laboratorium, der illustrerer de gode relationer, vores nationer har til hinanden,” siger Professor Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet og bestyrelsesformand for Carlsberg Group.

Det glæder mig, at Carlsbergfondet samtidig kan lancere et forskningsprojekt, hvor to postdoc-stipendiater, en estisk og en dansk, de næste to år sammen skal udforske den dansk-estiske fælles historie på netop de to museer, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinn Bymuseum, der står bag udstillingen, vi åbner i dag,” siger Professor Flemming Besenbacher.

I anledning af jubilæet har Carlsbergfondet støttet et forskningsprojekt, hvor to postdoc stipendiater, en estisk og en dansk, de næste to år sammen skal udforske den dansk-estiske fælles historie. Projektet har fået navnet ”HM Queen Margrethe II’s Distinguished Research Project on the Danish-Estonian Common History”, og de to forskere vil officielt få overdraget stipendierne af Dronningen ved udstillingens åbning. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinn Bymuseum skal i fællesskab huse forskningsprojektet, og de to museer underskriver desuden en samarbejdsaftale på dagen.

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

PR Specialist, Danmark

Jacob Bulow Hansen

Tel +45 28 94 27 40 Email [email protected]