Bryggerikoncernen Carlsberg lancerer nu et helt ny serie af eksperimentelle øl. Målet er at få danskerne til at give feedback på smagen i de nye bryg og dermed være med til at bestemme, om de har en fremtid i Carlsbergs sortiment. Flere af de nye øl kan nydes på udvalgte barer og restauranter under navnet ’Jacobsen Experimental’, mens andre fås gennem medlemskab af en eksklusiv ølklub.
Hvordan skal din øl smage i fremtiden? Det spørgsmål håber Carlsberg at få danskernes svar på gennem et forskningsprojekt, som Carlsbergs forskningslaboratorie står bag. En del af projektet foregår i samarbejde med Husbryggeriet Jacobsen, som nu lancerer Jacobsen Experimental, der er målrettet udvalgte barer og restauranter. Med fadølsglasset i den ene hånd og en smartphone i den anden, kan kunderne give direkte feedback til de eksperimentelle øl, som de to parter udvikler videre på.
”Det er et vidensbaseret brygge-koncept med over 150 års forskning i ryggen, som vi nu tester af på danskerne. Hver anden måned lancerer vi en ny variant under samme navn – Jacobsen Eksperimental. Afhængigt af om restaurationskunderne og bargæsterne vender tommelfingeren op eller ned vil feedbacken blive brugt til at bestemme bryggens fremtid,” siger Mads Egeskov Bach, senior brand manager for Jacobsen hos Carlsberg Danmark.
Den første bryg er allerede nu tilgængelig. Det er en Brut Lager produceret på 100% lys hvedemalt med noter af grønne citrusfrugter, som er brygget på en Montrachet gærstamme, der traditionelt bruges til hvidvin.
Fra pilotprojekt til ølklub med 10.000 medlemmer
Det er dog ikke kun på barer og restauranter, at det er muligt at dyrke sin indre brygmester. For godt to år siden etablerede Carlsberg en eksklusiv ølklub under navnet Experimental Brew Club - verdens første ølklub med et forskningslaboratorie i ryggen. Også her er målet, at danskerne skal give feedback på de eksperimentelle øl men denne gang hjemme fra stuerne.
Ølklubben begyndte som et pilotprojekt med hundrede medlemmer – i dag har klubben omkring tusind medlemmer og målet er at udvide konceptet til 10.000 inden for et par år.
”I Carlsberg forsøger vi hele tiden at skubbe grænserne for, hvordan vi brygger øl. Og vi arbejder ud fra en præmis om, at jo mere feedback vi kan få, desto mere innovative kan Carlsberg være på ølfronten. Derfor er det et vigtigt skridt, at vores eksperimentelle øl nu også bliver tilgængelige på barer og restauranter, som et supplement til vores ølklub. Det er helt i tråd med Carlsbergs lange forskningstradition,” siger Birgitte Skadhauge, Vice President, Carlsberg Research Lab.
Det er er indtil videre blevet til 17 forskellige prototyper siden december 2021. Fire af dem er blevet udvalgt til videreudvikling med det sigte at udkomme i forskellige markeder.
Fakta om Jacobsen Experimental
Fakta om Experimental Brew Club