Menu

Årets folkemødebryg er en bæredygtig pilsner fra Carlsberg Laboratorium

Carlsberg Laboratorium har brygget årets folkemøde bryg med helt speciel maltningsteknik, der bruger mindre energi og vand.

Årets folkemødebryg kan smages i dag inden Carlsberg-familiens telt på Nørregade lægger hus til årets store ølsmagning med ølhistoriker Bjarke Bundgaard.

Folkemødebryggen er brygget af forskerne på Carlsberg Laboratorium, og kan ikke købes i butikkerne. Den har heller ikke noget navn, fortæller Erik Lund, brygmester på Laboratoriet i Valby.

”Vi har stræbt efter at brygge en mere bæredygtig pilsner, fordi årets tema er FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Vi har brugt almindelig bitter humle samt Nelson Sauvin i brygprocessen, og den klassiske Tuborg gær. Det er bygsorten der er helt speciel. Bygsorten hedder Congo, og det er ikke fordi den er sort. Vi kaldte den Congo, fordi alle vores bygsorter begynder med C. Faktisk er den udviklet her på laboratoriet med Null-LOX og Null-DMS,” siger Erik Lund.

Bygtyperne Null-LOX3G og Null-DMS er udviklet på Carlsberg Laboratorium og kendetegnet ved formindsket dannelse af uønskede smagsstoffer i øl.

Alkoholindholdet er 5,12 % ABV og bitterstofindholdet er holdt i den lave ende – ca. 12 BU.

Erik Lund fortæller, at den bæredygtige profil hænger sammen med, at urten er kogt mindre, end man normalt ville koge urten i brygprocessen.

”Når man koger urten i kortere tid, bruges der mindre energi. Samtidig har vi brugt en helt speciel maltningsteknik, som bruger meget mindre energi og vand end normalt. Det er derfor jeg stoler på, vi kan kalde det en bæredygtig pilsner,” siger Erik Lund.

Den specielle bryggeteknik, som der forskes i på Carlsberg Laboratoriumm, er den del af Carlsberg-gruppens generelle anstrengelser for at reducere bryggerigruppens CO2 emissionerne med 30% inden 2030 og halvere vandforbruget på Carlsbergs bryggerier inden 2030.

Den bæredygtige brygproces har dog ikke indvirkning på den sensoriske oplevelse af bryggen til Folkemødet.

”Nej, det har ingen sensorisk indvirkning. Øllet smages nok mindre tungt i maltsmagen, og er mere let drikkeligt. Det håber vi, bliver vel modtaget på Solskinsøen. Der er kun brygget ganske få batches, så jeg vil stærkt opfordre til at smage den bæredygtige pilsner, men supplere med Tuborg og Jacobsen eller de gode lokale øl fra Svaneke Bryghus” siger Erik Lund.

Folkemødebryggen kan kun smages i Carlsberg-familiens telt, men øl fra Tuborg, Husbryggeriet Jacobsen og Svaneke Bryghus serveres på hele folkemødet.

Husbryggeriet Jacobsen bruger bl.a. Folkemødet til at lancere den nye Jacobsen Sommertid Saison på Folkemødet. Jacobsen Sommertid Saison er udviklet sammen med Danmarks største kokkekonkurrence ’Sol over Gudhjem’ og Dak Wichangoen, som vandt konkurrencen i 2018. Dak er køkkenchef på Michelin-restauranten Kiin Kiin, og i kølvandet af den varme sommer i 2018 var hun nysgerrig efter at skabe en øl med høj syre og masser af friskhed, der bl.a. kommer fra den bornholmske havtorn, som Jacobsen Sommertid Saison er brygget med.

Danmarks største kokkekonkurrence foregår 22. juni 2019 i Gudhjem, Bornholm.

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

Kommunikationsdirektør

Christian Wulff Søndergaard

Tel +45 3144 7965 Email [email protected]

Årets folkemødebryg kan smages i Carlsberg-familiens telt på Nørregade inden årets store ølsmagning går i gang med ølhistoriker Bjarke Bundgaard.

Husbryggeiert Jacobsen er bl.a. repræsenteret på Folkemødet med den helt nye Jacobsen Sommertid Saison brygget med økologisk havtorn fra Bornholm.