Menu

Sådan forbereder jeg mig på VM

Hvad er større end en VM-slutrunde? Det er der ikke mange begivenheder, der kan hamle op med, og derfor kræver det også en masse forberedelse at blive klar til det første dommerfløjt. Ikke kun for arrangørerne, men for alle med interesse i bold. Vi har spurgt fodboldkommentatoren, den inkarnerede fan, ejeren af en sportsbar og vores egen brand manager om, hvordan man forbereder sig på VM.

Morten Ankerdal, fodboldkommentator TV2

Hvornår går du i gang med at forberede dig?
- Det er noget, jeg gør i mange måneder op til VM. Men 14 dage før VM intensiverer jeg det. Så er det nærmest en boble, hvor alt handler om VM. Jeg læser meget op på alt det, der rører sig i Rusland. Selvom det er sport, er slutrunden for os meget mere end ”bare” sport. Det handler lige så meget om at favne det kulturelle. Og så leder jeg efter personlige historier om spillere og trænere.

Hvordan forbereder du dig mere konkret?
- Jeg benytter mig i høj grad af medieplatformen Wyscout. Det er en database, hvor du kan finde alle aktioner med spillere og landshold. Det er et rigtig godt analyseredskab – især til de hold og spillere, som ikke er på dansk fjernsyn så ofte.

Hvilke rutiner har du inden, du går i studiet?
- Jeg har ikke en bestemt rutine, men jeg laver altid min egen holdopstilling, hvor jeg sætter navnene med data på hver enkelt op i holdets formation.

Hvad glæder du mest til?
- Hvert VM er forskelligt, og jeg glæder mig altid til at se noget god bold. Jeg mindes for eksempel, at James Rodríguez helt uventet blev topscorer i 2014. I år glæder jeg mig til at se Brasilien. Efter de har fået Tite (brasiliansk landstræner, red.), har de kun tabt én kamp. De var også de første til at kvalificere sig udover Rusland, der var forhåndsudtaget som værter. Derudover glæder jeg mig til, at vi kommer til de kampe, hvor spillet ikke er så låst og defensivt, som det ofte er i begyndelsen af turneringen.
Højdepunktet bliver selvfølgelig Danmark. Vi har ikke været med til VM siden 2010, så jeg håber, vi kan få skabt lidt fodboldfeber i Danmark.

 

Andreas Sejersdahl, studerende

- Jeg har været fan af fodbold siden den dag, min far tog mig med på stadion. Til daglig læser jeg Agrobiologi (Landbrugsbiologi) i Aarhus.

Hvordan forbereder du dig på VM?
- Jeg kigger kampprogrammet igennem, og sammen med min bror laver jeg en plan over alle gruppekampene. Sidste år til EM lavede min bror og jeg en stor tavle over kampprogrammet med alle kampe og tidspunkter, hvor vi oddsede indbyrdes med hinanden. Vi har tænkt os at gøre det samme med VM, og det glæder jeg mig til – jeg håber også, jeg vinder over min bror.

Hvilke rutiner har du inden VM-start?
- Jeg har ingen faste rutiner, men det kan være, at det kommer. For mig handler det nu mest om, at der skal være godt fyldt op i køleskabet med nogle pilsnere, pølser, hotdogs, pizzaer og burgere – det må vi ikke gå ned på. Jeg ser også helst kampene med min bror og nogle venner.

Hvilken kamp glæder du dig mest til?
- Jeg glæder mig mest til finalen, fordi alle folk kommer ud og ser på storskærm sammen, og det er en fed oplevelse. Jeg glæder mig også til gruppekampene - de er altså også fede. Jeg går meget op i at se gruppekampene og ikke kun finalen. Jeg ser gruppekampene på fjernsyn, men semifinalen og finalen ser jeg på storskærmen i Aarhus sammen med vennerne.

Holder du med nogle lande eller er det kun Danmark?
- Nej, nej, nej, kun Danmark! Specielt nu hvor vi endelig er med, men det er sgu bare om at se noget fed fodbold.

 

Brian McKenna, direktør, The Globe 

Jeg bliver nødt til lige at spørge dig allerførst – du er irer i Danmark: Hvad tænkte du, da Danmark vandt kvalifikationskampen mod Irland?
- Hahaha … selvfølgelig ville jeg gerne have haft, at Irland vandt. Men det bedste hold vandt, og jeg var utrolig glad for at se Danmark vinde.

Hvordan forbereder I jer i baren til VM?
- Vi er jo en sportsbar, så vi glæder os til det, og vi laver lidt ekstra reklame på Facebook og på vores website. Og så bestiller vi en del mere øl.

Hvor meget mere øl regner I med at sælge under VM? 
-40 procent mere i løbet af den måned, VM varer. Mindst. Men der skal du også tænke på, at juni og juli som regel er varme sommermåneder, hvor folk gerne vil være udenfor, og så trækker de tit i Nyhavn i stedet for at gå indenfor. Derfor har vi ikke så mange gæster i de måneder, som vi har resten af året. Nu er vi kendt for at være en sportsbar, og det hjælper jo på det. Vi har ni 50" skærme og en storskærm.

Hvilken type øl er den mest populære, når I viser VM-kampene?
-Det er helt klart kanderne med øl. De er nemme at bære frem og tilbage til bordene, og det er derfor, vi sælger mere af dem.


Christina Földes, Brand Manager, Carlsberg Danmark 

- Startskuddet gik jo for alvor, da vi vandt over Irland i oktober sidste år. Jeg var hamrende nervøs i 1. halvleg, men jo flere mål, der kom ind, jo mere ro på fik jeg. Og så var det jo herligt, da Lorden (Nicklas Bendtner, red.) bad Eriksen om lov til at tage straffesparket.

Da kampen var slut, tænkte du så: ”Nu skal vi op i gear”?
- Vi var allerede oppe i gear. Hvis vi havde tabt kampen, havde vi skullet gå ned i gear. Allerede i oktober, hvor vi gav vores reklamebureau oversigten over aktiviteter det kommende år, var vi sådan set begyndt. De seneste slutrunder har vi taget tilløb til det her. Selv om vi i andre år har sponsoreret slutrunden, så er det klart større, når Danmark er med. Endelig kan vi få brugt vores DBU-sponsorat optimalt, og der er en helt særlig stemning i Danmark, når de danske drenge skal på banen.

Hvad gør I konkret i forhold til forberedelse?
- Da vi vidste, vi gik videre, holdt vi et par indledende møder med DBU om, hvad de og de andre sponsorer havde i planerne. Det har bl.a. resulteret i, at vi sammen med Hummel har fået lavet trøjen fra ’86 i en Carlsberg-udgave. Vi har lavet ti forskellige motiver bag på dåserne. Trøjen er ét af dem. Der er også klaphat, halstørklæde og andet, der viser kærligheden til holdet gennem tiden. Samtidig har vi tilføjet koder under splitten på dåsen, så forbrugeren har mulighed for at vinde lækre præmier. Vi har bygget et stort site – www.ogdetvardanmark.dk – der er en hyldest til dansk landsholdsfodbold gennem tiden. Det er ren nostalgi og går lige i hjertet! Der er bl.a. en masse røverhistorier fortalt af Flemming Toft og Frits Ahlstrøm. Og så er der Tip en 13’er, så man kan teste sin fodboldviden. Den er ikke helt nem – gå ind og prøv! Man skal også holde øje med landevejen de næste uger, for vores Fan Truck har fået Landsholddesign, og indvendig er der historiske fodbold klenodier, bl.a. pokalen fra ’92.

 

Ankerdal

Morten Ankerdal. 44-årig sportsjournalist, der foretrækker Messi over Ronaldo.

Sejersdal

24-årige Andreas Sejersdahl har været bidt af fodbold, siden hans far tog ham med på stadion.

McKenna

Den irske sportsbarejer, Brian McKenna, er kommet sig over kvalifikationskampen og heppe nu med de rød-hvide.

Földes

Christina Földes har stået i spidsen for Carlsberg Danmarks VM-kampagne.