I tæt samarbejde har Tuborg og WWF udviklet en række simple guides med navnet ’Det store plastik-knæk’. Det Store Plastik-Knæk skal gøre det let for danske borgere og organisationer at bruge plastik på den mest bæredygtige måde.
6. maj 2021 slog Carlsberg dørene op for et revolutionerende nyt anlæg, der skal genanvende 90 procent af procesvandet på Carlsbergs bryggeri i Fredericia. Dermed bliver det danske bryggeri verdens mest vandeffektive, og erfaringerne fra projekter skal bidrage til at Carlsberg kan nå målet om nul vandspild på bryggerierne i 2030.
Tuborg uden alkohol skal understøtte en højere efterspørgsel på alkoholfri varianter. Derfor udvides Tuborg NUL med to nye varianter. Tuborg NUL er således en del af ambitionen mod ZERO irresponsible drinking.
Energiteamet har gennemført en række projekter i henholdsvis Fredericia, Saltum og LCØ baseret på den nyeste LED teknologi. Arbejdet har været drevet af et ønske om at spare på energien samt forbedre arbejdsmiljøet ved at løfte kvaliteten af belysningen.
Helt konkret er der i partnerskab med SJOC retail blevet udskiftet 12.500 enheder på tværs af de tre lokationer, hvilket estimeres til at ville resultere i en besparelse på omkring 2.000.000 kr/år, 4.700.000 kWh/år samt 950 tons CO2/året. Projektet bidrager således også til ZERO carbon footprint i Together Towards ZERO.
Vandgenindvindingsanlægget skal gøre bryggeriet i Fredericia til det første i verden, der eliminerer vandspild. Vandgenindvindingsanlægget er beregnet til at reducere det gennemsnitlige vandforbrug på bryggeriet fra det allerede lave nuværende niveau på 2,9 hl vand/hl øl til 1,4 hl vand/hl øl. Det nye anlæg anslås også at reducere bryggeriets energiforbrug med 10% gennem egen biogasproduktion og recirkulering af varmt vand.
Målet med samarbejdet er bl.a. at erstatte de 120.000 engangsplastglas med Tuborgs vaskbare krus. Aftalen med Tuborg betyder også konkrete initiativer på affald samt mere økologisk øl og fokus på alkoholfri øl alt sammen i genbrugs krus. Tuborgs vaskbare krus, der blev introduceret sidste år, vaskes på stedet, og når de nye genbrugs krus bliver slidte, sendes de tilbage til leverandøren, som sørger for, at materialet genanvendes.
Den nye Tuborg uden alkohol skal understøtte en højere efterspørgsel især blandt unge på caféer, barer og koncertsteder. Tuborg NUL er således en del af ambitionen mod ZERO irresponsible drinking.
Det avancerede genanvendelsesanlæg for vand er blevet muliggjort gennem et progressivt offentlig-privat partnerskab, DRIP (det danske partnerskab for ressource og vandeffektiv industriel fødevareproduktion).
Den nye genbrugsforpakning til Carlsbergs multipacks reducerer mængden af ny plastik med 45 tons om året alene i Danmark. I den genanvendte plastik indgår både plastikaffald, som Carlsberg indsamler, og genbrugsplast fra industri- og forbrugeraffald. Dermed løser Carlsberg både et internt affaldsproblem og bidrager til at skabe et marked for sortering og genbrug af plastik, så det ikke ender som affald i naturen.
Partnerskabet mellem Carlsberg og Stena Recycling indebærer, at samtlige udfasede danske Carlsberg køleskabe årligt afhentes, neddeles og sorteres i mange forskellige fraktioner. Stena Recycling sikrer, at gennemsnitligt 98% af materialet fra hvert eneste udtjente køleskab genvindes og efterfølgende indgår i en bred vifte af nye produkter
Tuborg introducerer ny 12 stk. forpakning med hank til den klassiske grønne ølflaske. Initiativet kommer fordi en returflaske, der genbruges er den mest miljøvenlige emballage. Den genbruges nemlig op til 30 gange, og kombineret med et effektivt pantsystem, går kun omkring 3% flasker til spilde.
Carlsbergs ønske om at skabe verdens første "papirølflaske” af bæredygtige træfibre, der er både 100% biobaseret og bionedbrydelig, er rykket et skridt nærmere. Carlsbergs innovationsrejse mod mere bæredygtige emballager fortsætter som et led i selskabets bæredygtighedsprogram, Together Towards ZERO.
I sommeren 2019 erstattede vi over 1 million engangs platikbægre med genbrugskrus, der kan bruges helt op til 25 gange.
Gennembruddet for den nye løsning har været, at de fire store festivaler, NorthSide, Tinderbox, Roskilde Festival og Grøn i 2019 alle har indført vaskbare glas, som bruges igen og igen på tværs af sommerens store begivenheder.
Roskilde festival 2019 bød på Carlsbergs Smartflower Solar, verdens første alt-i-ét solcellesystem, som en del af det nye femårige partnerskab fokuseret på mere bæredygtige festivaloplevelser.
I 2019 reducerede Carlsberg-gruppen sin globale CO2-udledning fra bryggerierne med 13% sammenlignet med 2018 (en reduktion på 30% siden udgangspunktet i 2015)
Vores portefølje af alkoholfrie øl vokser fortsat med over 30 varianter på tværs af hele Gruppen, hvoriblandt 4 varianter blev tilføjet i 2019
Den kombinerede indsats fra samtlige af Gruppens bryggerier har ført til en reduktion på 3% i vandforbruget siden 2018. Med Together Towards ZERO er det Carlsberg-gruppens mål at opnå en trinvis reduktion af vandforbruget på bryggerierne og samtidig værne om vandmiljøet udenfor bryggerierne.
Denne præstation demonstrerer forbedret opmærksomhed og streng kontrol på grund af vores Life Saving Rules.
Til Copenhagen Cooking & Food Festival 2019 introducerede Husbryggeriet Jacobsen en helt ny øl, der hylder pH-skalaens opfindelse på J.C. Jacobsens laboratorium. Øllen fik som den første i landet føjet “ofte god efter” til datomærkningen i et bidrag til madspildsdebatten.
Som de første indenfor ølindustrien, eliminerer Carlsberg med den nye Snap Pack op til 76% af den plastik, der anvendes til traditionelle 6-packs. Fuldt implementeret kan den nye, bæredygtige emballage reducere mængden af plastikaffald med over 1.200 tons globalt, svarende til 60 mio. plastikposer om året.
Carlsberg indfører cirkulært genbrugsmateriale i den indpakning, hvor plastik stadig er nødvendig. Snap Pack opfindelsen kan stadig kun bruges til at fjerne plastikken om vores 6-pack og ikke i alle multipakkerne, så for de større multipacks har vi stadig brug for andre løsninger. Vi arbejder løbende på at forbedre vores emballageløsninger - nuværende og fremtidige – og gøre dem mere miljøvenlige. Vores cirkulære genbrugsmateriale i den indpakning, hvor plastik stadig er nødvendig, er et eksempel på dette.
Carlsberg introducerer Cradle to Cradle™-certificerede farver på etiketterne på Carlsberg pilsnerens emballage for at forbedre genbrugsprocessen. Gennem vores arbejde med EPEA (Environmental protection expenditure account ) og Cradle to Cradle™ har vi udviklet emballage, der bruger mere miljøvenligt blæk. Dybest set forbedrer vi kvaliteten af blæk gennem et forsigtighedsprincip, der fjerner mindre miljøvenlige stoffer. Dette gør det muligt for leverandører at forbedre genanvendeligheden af de ikoniske grønne Carlsberg forpakninger. Cradle to Cradle™ er den eneste certificering, der beskriver, hvordan produkterne passer ind i den cirkulære økonomis tekniske eller biologiske cykler.
Det tolvte FN Verdensmål 12.3 om at halvere madspild inspirerede Copenhagen Cooking & Food Festival i 2018, og Husbryggeriet Jacobsen tog udfordringen alvorligt, og bryggede en festivaløl på overskudsbrød fra Jalm&B. Carlsberg har også samarbejdet med en af verdens førende eksperter på madspild, Selina Juul, som er stifter af bevægelsen Stop Spild Af Mad.
“Brød er ifølge Miljøstyrelsen blandt de kategorier af fødevarer, som smides oftest ud. Derfor er det meget glædeligt at der nu er en mulighed for, at overskudsbrød bliver til øl. Det bidrager ikke kun til at mindske madspild, men er med til at skabe en ny form for cirkulær vækst, hvor overskudsprodukter bliver brugt,” sagde Selina Juul, som også er en af de globale Champions 12.3, der er ambassadører for FNs Verdensmål 12.3.
Jacobsen bryg i 2018 blev en ny version af Jacobsen Orange denne gang inspireret af den amerikanske ølscene. I tråd med målet om NUL uansvarlig alkoholforbrug, var Orange 18 ikke bare økologisk, men også lav på alkoholprocenten. ”Roskilde Festivalen er lig med økologi, og Jacobsen er med igen i år, fordi Roskilde er blevet et økologisk madeksperimentarium, hvor vi kan lege med malten og humlen og alkoholprocenten.
Faktisk er Orange 18 lav i alkoholprocent på kun 4,5%, og det gør vi for at vise, at man kan brygge rigtig god øl uden den meget høje alkoholprocent, som specialøl er kendt for,” sagde brygmester Morten Ibsen.
En tidskapsel udarbejdet af kobber med et udvalg af Carlsberg-gruppens mest ikoniske brands blev i dag støbt ned i fundamentet under Carlsbergs kommende hovedkontor i Valby. Det nye hovedkontor bliver på 4 etager og 15.585 m2.
For første gang i historien bliver Carlsberg Laboratorium fysisk forbundet med hovedkontoret med en gang fra den 7.685m2 store parkeringskælder. Kobberfacaden er af 50% genbrugskobber, og bygningen er bygget efter bygningsklasse 2020 med solceller på taget og grønne tage, i henhold til Carlsberg-gruppens bæredygtighedsprogram, Together Towards ZERO.
På World Economic Forum i Davos offentliggjorde Carlsberg etableringen af Young Scientists Community, som skal udvikle bæredygtige løsninger inden for CO2 udslip og vandmangel. Carlsberg Young Scientists Community lanceredes samtidig med en forbrugerrettet aktivering og et jobtilbud under overskriften “The best job for the world. Probably”. I August 2018 var alle postdocs stillingerne besat.
To robotarme fra Universal Robots blev installeret for at løse de sidste manuelle arbejdsprocesser på den allerede højautomatiserede produktionslinje. Investeringen i de to UR-robotter aflastede medarbejderne og forbedrede deres arbejdsmiljø i tråd med ambitionen om nul ulykker.
Carlsberg koncernchef Cees 't Hart blev medlem af Alliance of CEO Climate Leaders, en koalition, der søger at samle og aktivere virksomheder fra alle brancher med henblik på at levere konkrete klima løsninger og innovationer.
I vintermånederne bruger vores Baltika bryggerier i Samara, Khabarovsk, Novosibirsk og Yaroslavl tør-køleanlæg til nedkøling for at reducere deres energiforbrug. I Novosibirsk er kølekompressorudstyret nu slukket om vinteren.
Carlsberg udpegede 15 prioriterede steder ud af i alt 85, der blev anset for højrisiko områder efter en 2016-vurdering af WWF. Ved anvendelse af WWFs vandrisikofiltreringsmetode blev højrisiko områderne identificeret til at være Indien, Nepal, Kina og Vietnam. I 2017 gennemførte Carlsbergs globale eksperter en risikoanalyse i samarbejde med disse steder og påbegyndte udviklingen af detaljerede handlingsplaner.
Carlsberg Sverige driver nu Sveriges første store kulstoffri bryggeri. Bryggeriet i Falkenberg er nu 100% drevet af biogas og grøn elektricitet. Bryggeriet har i mange år brugt grøn elektricitet, og 26 procent af den termiske energi stammer fra biogas, der genereres fra bryggeriets eget spildevand. De resterende 74 procent har hidtil været naturgas, som nu i samarbejde med energileverandør Ørsted AB er omdannet til biogas med certifikater, der sikrer, at biogas leveret til nettet har erstattet en tilsvarende mængde naturgas.
I en tale i New York ved åbningen af Climate Week NYC, opfordrede Carlsbergs bestyrelsesformand Flemming Besenbacher virksomheder til at vedtage ambitiøse mål og handlinger for at skabe nødvendige forandringer. På vegne af Carlsbergfondet annoncerede Besenbacher samtidig en investering på 500mDKK (80mUSD), der stammer fra fondets aktieafkast fra Carlsberg A/S i kulstofreduktion, vandbevarelse og bæredygtig fødevareproduktion. Investeringen vil blive forvaltet af BNP Paribas og underforvaltet af Impax Asset Management. Mere specifikt vil investeringerne fokusere på Parvest Global Environment Fund, Parvest Aqua Fund og Parvest SMaRT Food Fund.
Som en del af Carlsbergs jubilæum byggede Carlsberg en CO2 neutral vindmØLbar på Gamle Carlsberg Vej i Valby. Baren blev drevet af en integreret vindmølle, ligesom der i ægte dansk stil var tilknyttet en cykel, som gæsterne kunne bruge til at generere strøm til at holde deres fadøl kold, når vinden ikke blæser.
”Ekstremt vejr bliver mere og mere hyppigt. Derfor er det vigtigt, at man udvikler klimatolerante bygsorter,” forklarede Birgitte Skadhauge, da forskere fra Carlsberg Laboratorium sammen med forskere fra International Barley Genome Sequencing Consortium (IBSC) genom-sekventerede byg. Resultatet blev offentliggjort på forsiden af det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Nature. Birgitte Skadhauge er den nuværende forskningsdirektør ved Carlsberg Laboratoriet, hvor hun har været forsker siden 1996. Hendes mest betydningsfulde forskningsresultater vedrører udviklingen af klimatolerante bygsorter og null-LOX-byg, der giver øl forøget friskhed og længere holdbarhed.
Carlsberg bliver verdens første virksomhed akkrediteret med en Cradle-to-Cradle bronze certificering for sin glasemballage.
Det nye design af ølflasken er udviklet sammen med Carlsbergs partnere i Carlsberg Circular Community samt CP+B Copenhagen og Kilo, et dansk industrielt designstudie. Prototypen, som er baseret på det unikke Carlsberg-design, viser hvordan den nye fiberflaske måske kommer til at se ud, når den rammer to testmarkeder i 2019.
Carlsberg lancerede konkurrencen "Cheers to Green Ideas" i samarbejde med tænketanken Sustainia. Organisationer og virksomheder rundt omkring i verden blev inviteret til at deltage i konkurrencen ved at indsende ideer om, hvordan Carlsbergs øl bliver mere bæredygtig.
Carlsberg Danmark har placeret den første ordre hos KLS Grafisk Hus efter, at de har opnået verdens højeste miljøcertificering vugge til vugge. Det danske trykkeri er det første i Nordeuropa, der kan bryste sig af den nye titel.
En flaske fremstillet af træfibre kan om få år blive til virkelighed – og Carlsberg er med ombord. På World Economic Forum i Davos lancerede Carlsberg et treårigt projekt med emballagefirmaet ecoXpac i samarbejde med Innovationsfonden Danmark og Danmarks Tekniske Universitet. Projektet skal i 2019 munde ud i en helt ny type flaske, som får navnet "Green Fiber Bottle".
Carlsberg sluttede sig til en gruppe globale leverandører for at udvikle den næste generation af emballageprodukter. Carlsberg sagde, at det har formaliseret partnerskabet gennem Carlsberg Circular Community som en del af Carlsberg-koncernens arbejde med bæredygtig emballage.